Kalınlaşmış Tırnak İle Yaşamak Zorunda Değilsiniz.
Kalınlaşmış ayak tırnakları estetik olmayan görünüme sahip olurken ayak sağlığının bozulduğunun en belirgin işaretidir.
Kalınlaşmış ayak tırnağı özellikle hoş bir görüntüye sahip değildir. Ayak tırnakları normalden çok daha kalındır, tırnak pürüzsüz değil pürüzlü ve düzensizdir. Bazı durumlarda kalınlaşmış tırnakta genellikle sarımsı bir renk değişikliği de görülür. Sebebe bağlı olarak, tırnağın soyulması fark edilir derecede yumuşak olması da söz konusu olabilir. Sağlıklı ayak tırnakları şeffaf, pembemsi, sağlam, pürüzsüz bir yapıya ve doğal bir parlaklığa sahiptir.
Kalınlaşmış tırnakları evde tırnak makasıyla kesmek çok zordur. Kalınlaşmış tırnağı tırnak makası ile kesmek tırnak plağında çatlamalara yol açabilir. Çatlayan tırnak plağı tırnak köküne kadar bölüne bilir. Böylece tırnak, tırnak yatağından ayrılama yaparak tırnak yukarıya doğru uzamaya başlar. Tırnak yatağından ayrılan tırnakta artık su emilimi fazlalaştığından dolayı parçalanmaya başlar. Tırnakta daha hızlı kalınlaşma başlamış olur. Tırnağın daha fazla kalınlaşması için önlem alınmalıdır.
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır. İnceltme işlemi tırnak normal halini alana kadar devem edilecektir. Düzenli yapılan medikal ayak bakımlarıyla tırnaklardaki kalınlaşmayı engelleyerek tırnağın esnekliğini geri kazandırılır.
Kalınlaşmış ayak tırnakları birçok farklı sebepten dolayı olabilir :
- Baskı ve travma, aşırı dar ayakkabı veya küçük ayakkabılar giymek ayak tırnaklarında uzun vadede tırnak kalınlaşmasına neden olurlar.
- Tırnaklara alınan kuvvetli darbelerde tırnağın kalınlaşmasına yol açar.
- Kalınlaşmış ayak tırnakları sıklıkla tırnak mantarı enfeksiyonu ‘dur. Enfeksiyon tırnağın kalınlaşmasına, yapısının bozulmasına yol acar.
- Yaş ilerledikçe doğal bir seyirle kalınlaşma olur.
- Diyabet hastası olanlarda tırnak kalınlaşması görülür.
- Varis çorabı ve likralı çoraplarda tırnağına yaptığı baskı nedeniyle tırnak kendisini korumaya alarak kalınlaşmaya başlar.
- Sporcular ,dansçılar gibi ayaklarına fazla yüklenen kişilerde görülür.
- 65 yaş üzeri kişilerde görülür.
- Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görülür.
- Ayağın malposizyonu ( hallux valgus )
- Tırnak kökü ( matrix ) veya tırnak plağı yaralanmalarında.
Tırnağınızın daha fazla kalınlaşmaması için en kısa zamanda önlem alınmalıdır.Tırnağın kalınlaşması devam ettiği sürece zamanla tırnak batmaya başlarayak yürümeyi zorlaştırır hale gelebilir.
Podolife farkını yaşayın